
İş Zekası Nedir?
İş Zekası Uygulamaları Nelerdir?
Tahmine dayalı analitiği kullanan iş zekası uygulamaları şunları içerir:
- Veri Madenciliği: Verileri faydalı bilgilere dönüştüren Business intelligence teknolojilerine önemli bir katkısı bulunan veri madenciliği verilerden içgörü üreterek belirli iş sorunlarına çözümler bulmaya yardımcı olur.
- Sorgulama: Veri tabanından çeşitli çıkarımlarda bulunmak amacıyla belirli bir veri veya bilgi talebi, bilgi sorgulanması olarak tanımlanır.
- Veri hazırlama: Verileri analiz için hazır hale getirme, birleştirme ve yapılandırma süreci olarak kullanılır.
- Raporlama: Operasyonel ve finansal veri analizi çalışmalarının sonuçlarının karar mercileriyle paylaşılarak sonuca varabilmeleri ve karar verebilmeleri sürecindeki gerekli adımlar olarak yer alır.
- Kıyaslama: Yapılan çıkarımlar doğrultusunda mevcut iş süreçlerini ve performans ölçümlerini geçmiş verilerle karşılaştırma olarak uygulanan teknik adımlardan biridir.
- Tanımlayıcı Analitik: Bir işletmede veya kuruluşta meydana gelen değişiklikleri daha iyi anlamak için karşılaştırmalar yapmak ve geçmiş verilerin yorumlanma aşaması olarak yer alır.
- İstatistiksel Analiz: Eğilimleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı analitikten çıkan sonuçları toparlama ve istatistikleri uygulama süreci olarak yer alır.
- Veri Görselleştirme: Veri analizlerini kolaylaştırmak için uygulanan çizelge ve grafikler gibi görsel temsiller sağlayan teknik süreçtir.
İş Zekası Araçları Nelerdir?
İşletmenizin ihtiyaç duyacağı iş zekası araçlarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Ad Hoc Analizi: Belirli iş sorularını hızlı bir şekilde yanıtlamak için tasarlanmış bir iş zekası sürecidir. Ad hoc analizi ile işletmeniz daha iyi iş kararları almak için ihtiyaç duyduğu verileri elde edebilir.
- Çevrimiçi Analitik İşleme (OLAP): Çok boyutlu analitik sorguları mümkün kılan bir bilgi işlem yöntemidir. Büyük şirketlerin ihtiyaç duyduğu bir iş zekası aracı olan OLAP araçları kullanıcıların çok boyutlu iş verilerini farklı perspektiflerden çıkarmasını ve görüntülemesini sağlayan bir teknolojidir.
- Mobil İş Zekası: Mobil cihazlar için masaüstü iş zekasını optimize ederek verilere erişim sağlayan, depolayan ve analiz eden yazılım programlarını ifade eder.
- Gerçek Zamanlı İş Zekası: İş zekası faaliyetlerini desteklemek amacıyla tasarlanan veri ambarını besleyerek kullanıcılara gerçek zamanlı bilgi sağlayan bir veri analizi yöntemidir.
- Operasyonel İş Zekası: İşletmelerin değişen iş ve müşteri gereksinimlerine anında tepki vermeyi sağlayan operasyonel iş zekası, gerçek zamanlı verileri otomatik olarak operasyonel sisteme entegre etmek için gerçek zamanlı iş analitiğini kullanan veri analizi yaklaşımıdır.
- Hizmet Olarak Yazılım (SaaS BI): İş zekası yazılım çözümleri sunan, SaaS bulut tabanlı uygulamalara bağlanmak için kullanılan yazılım modelidir. Abonelik, üyelik, satın alma ve lisans gibi süreçler bu yazılım kapsamında yer alır.
- Açık Kaynak (OSBI): Yazılım lisansı satın almayı gerektirmeyen, kullanıcılara yazılım değiştirme olanağı sunan hızlı ve güvenli bir iş zekası destek analizidir.
- İşbirlikçi İş Zekası: Business intelligence sisteminde kullanılan bir araç olan işbirlikçi iş zekası, paylaşım sürecini kolaylaştırmak için kullanılır.
- Konum Zekası (LI): Coğrafi konum özelliklerini iş verileriyle ilişkilendirmek için tasarlanmış bir yazılım türüdür.
- Veri görselleştirme yazılımı: Görselleştirme araçlarını kullanarak verilerdeki modellerin tespitini, değerlerini, analizini ve düzenlenmesini daha kolay hale getiren önemli yazılım modellerinden biri olarak yer alır.